Syaz fotopages

By: Abah Along

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]
Friday, 5-Oct-2007 10:19 Email | Share | | Bookmark
Nasi Bungkus Paku..........besi

bungkus paku
hover1
pelempung paling sedap
View all 12 photos...
Nasi bungkus paku besi......

Tahun 1984 dulu abah bertugas di Gua Musang.....12 thn abah dok kad kelantan.... paling abah tak lupa ialah makananya.... kalau pi mesyuarat Kota Bharu driver abah akan bawa abah makan tempat-tempat yg sedapnya dan antaranya .....
Kuala Kerai kad stesyen keretapi ada nasi sop, Kg Pek ada mee kg pek yg berlauk, SopTok Ayah ditambatan diraja, Mee serial (RM1), Kedai kaki ayam semua menu nya kaki ayam, mee hailamnya dia masak cukup cepat 2 minit ada rasanya, Makan pagi di White House iaitu makan roti kaya + planta tapi yg spesialnya dia bakar depan kita pakai dapo arang dan ada Nasi Tumpang, Roti Gear Box, mee kangkong ditanah merah,sop perut, nasi air siam .....hheeee banyak lagi..... tak caya tanya le org kelante

dan ini yg abah dan ambil gambar baru-baru ni....

Nasi Bungkus Paku
disana ia dikenali dgn nama restoren Hover....ataupun osman loren...semua pekerjanya pakai baju singlet putih berkopiah putih. Abah suka tengok bila dia bungkus nasi....selalunya org ikat dengan getah tapi dia cucuk dgn paku. jadi kalau kami bungkus hai banyak le pakunya..... restoren ini ramai org sebab sedap....masakanya ala minangkabau.... resepi paling digemari ramai ialah ayam goreng kampung, gulai kari darat ayam kampung, pelempung goreng, telur penyu , daging rendang..... ramai pengungjung setiap hari... sekarang dia ada cawangan di KL ....kalau yg duduk di KL nak rasa pi kad stedium Kg Baru dan stadium ceras......satu lagi keistimewaaanya kalau bos dia sendiri yg kira.....dia kira main puluh aje....




Nasi Sup Tok Ayah
gerai ini wujud sejak tahun 60han lagi....ia terletak ditepi tambantan diraja Kota Bharu tempat sukat banjir, Tok Ayahnya dah meninggal yg tinggal sekarang anaknya... sedap supnya . menunya dia bagi gulai daging,sayur dan semangkuk sup.....alamak seedapnya.




Gerai Air Kelapa
Gerai ini tepi jalan dekat wakaf cekyeh jalan ke macang. kalau tengok kelapanya tentu kita dah tau betapa lakunya gerai ini....kelebihan air kelapanya dia campur sesuatu "rahsia" dan diletak dalam peti ais bersekali dgn gelas besarnya. Bila kita order dia ambil terus dlm peti aisnya.... jadi airnya sejuk dan pekat ,lagi satu menu terkenal dia adalah mee, behoon sup perut.......huhhhh sedapnya



Nasi Udang Pasar Besar
kalau pergi pasar besar rugi kalau tak naik ke tingkat atas bahagian makanan.....huhhhh tengok udang, ketam, sotong...... kalau kad sini takut kita makan sebab takut mahal....tapi disana murah aje...seekor udang besar baru RM2......



Gambar ni ramai org dah shoot...... tapi abah pun shoot juga lee......



Wednesday, 3-Oct-2007 06:14 Email | Share | | Bookmark
20 thn yg lalu.....

Kepala Besar
mengharap
roda hidup
View all 7 photos...
Gambar ni abah ambil tergesa-gesa sebab nak balik dah... ini masa abah singgah kelantan semasa ambil angah masuk pertandingan inovasi peringkat kebangsaan di Kuala Terengganu dulu. 12 thn yg lalu....abah kerja kad Kelantan.... dari bujang hingga ke anak 3 ....seronok dok kad sana ...kalau tak percaya tanya le org kelante......dak gitu..



Lorong ini ialah lorong sebelah pasar buluh kubu Kota Bharu didepan Pasar Siti Khadijah kalau abah tak silap. Ramai peminta sedekah....itulah kerja seharianya Lorong
ini adalah tempat lalu lalang pelancung dari kawasan letak bas dihadapan muzium ke Pasar Besar. Bila tengok ni teringat abah dekat mekah dulu. Sedang kami menunggu bas nak mengerjakan umrah tetiba berhenti sebuah bas lain dan turun lah ramai org cacat anggota yg menirap pun ada. kemudian ada sesaorang mengarahkan sesuatu dan kemudian mereka beredar ke dalam masjid Mekah....di Mekah cukup ramai.....







yg ni kad KB Mall....


Tuesday, 25-Sep-2007 21:16 Email | Share | | Bookmark
Bolen.....kata org perak...

tukang jahit
tak berbaju
tak berbaju
View all 5 photos...
kali ini abah nak tunjuk kes cari makan tak berbaju......bolen kata org perak.
lama dah abah perati tukang jahit ni .....lama-lama baru abah perasan tukang
jahit baju yg tak suka pakai baju...........




Tukang kasut ni entry abah yg pertama sekali.....tapi kali ini abah tunjukkan
lagi sebab nak meching dgn tukan jahit tu......tapi tukang kasut ni
sepanjang hari tak berbaju.....


Yang ini halim namanya ....dia toke putu mayum pasar malam....baru dapat
anak walaupun dah lama kawin.... pun tak suka berbaju


Ini Abg napi....kerjanya jadi tok syeikh haji dan Umrah.....bulan puasa ni
kerjanya buat amal jariah aje....tiap hari buat moi utk surau..... pun tak suka berbaju






Wednesday, 19-Sep-2007 00:04 Email | Share | | Bookmark
Sawah & Kehidupan

Pak mat junam
Pak Ngah Dan Camelia
Pak Mat Otek
View all 6 photos...
ni ade lagi gambar-gambar yg abah shoot......


Susah nak ambil gambar Pak Mat Junam ni sebab dia bawak laju basikal (gerek) . dua kali abah kejar dia tapi tak dapat .....akhirnya dia lalu depan rumah kami...jadi kelam kabut abah tahan dia. Abah tanya dia dari mana . katanya " balik dari baiki brek, dah 2 bulan tak ada brek"..... selama ni brek guna apa ? dia kata guna kaki....abah terus tegelak sebab patutlah org gelar dia Mat Junam...sebab dia selalu terjunam dlm sawah sebab tak sempat brek.....kalau dapat gambar masa dia terjunam ...tentu real.....


Pakngah dapat cucu baru...... walaupun dah lanjut usia dia seorang kuat kerja...masih mengerjakan sawahnya...tapi paling dia minat marhaban....sentiasa sebok marhaban, tapi sekarang dia selalu merungut cepat letih....mungkin jantung kot.... baju peraknya koyak kat belakang,....tapi itulah baju perak kegemarannya....tapi tanah bendang banyak...



dari dulu sampai sekarang ini lah uniform Pak Mat Otek ni....seronok benor bila abah shoot dia....habis dia cita kad org kampong.....


ngala bendang.....tapi anaknya nak ikut....jadi letak kad depan....bapanya pula dibelakang jaga bajak..... tiga generasi dlm satu gambar....


Chu ni.....ini le kerja dia tiap hari sepanjang ramadhan ..menyediakan bubuq kanji ( moi)
cuba tengok dibelakangnya ada 2 tongkat. Sebenarnya Chu ni patah kaki, tapi dia sangup menyediakan moi tiap hari untuk penduduk kampung.


apa yg ditunggu pak man ni......sebenaq nya dia tunggu kawanya sedang menabur benih padi


Monday, 17-Sep-2007 03:09 Email | Share | | Bookmark
Wajah.....

Tok Mak Otek
Tok Wa Hashim
makngah
View all 6 photos...
Abah balik Kedah berbuka puasa rumah bapa mertua di Langgar Kedah baru-baru ni....
seronok p shoot ...... tapi kali ini nak try tunjuk wajah-wajah bapa saudara yg sempat diambil...

Jom tengok....percubaan pertama ....



foto ni abah shoot dekat-dekat.... tok ni naik risau dibuatnya.....abah ada banyak shoot gambar dia yg cantik-cantik......


yg ini pula bapa saudara Wa Hashim.....Setiap kali kami balik kampong Wa ni akan datanglah ziarah kami ....berdua dgn Wa Yam isterinya naik motor....abah memang hormat dia habis.......


Ini mak ngah.....masa muda kuat bekerja , sama kuat dgn org lelaki, buat rumah, tebang pokok, ngajar quran, mak andam, ketua masak dll.....


namanya mat junam ......dia suka naik basikal tua...nanti abah upload lain kali


[<<  <  4  5  6  7  8  9  10  [11]  12  13  14  15  16  17  18  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net